BOŞANMA HUKUKU

BOŞANMA HUKUKU

 

 

Aile Hukuku

Aile ve Boşanma Hukuku ile ilgili tüm yazılarımıza aşağıdaki kategorilerden ulaşabilirsiniz. Ancak onun öncesinde Aile ve Boşanma Hukuku hakkında kısa bir bilgi edinmek amacıyla isterseniz yazıyı okuyabilirsiniz.

Aile toplumun en küçük yapı taşını oluşturan kurumdur. Aileyi oluşturan bireyler arasındaki sosyal ilişkiler şüphesiz toplumu da etkilemektedir. Bundan dolayıdır ki aile hukuku sosyal hayatta önemli bir yere sahiptir. Kanun koyucu bu öneme dikkat ederek, Medeni Kanun’da ön görülmüş olan ve uygulamada bu şekilde adlandırılan alt hukuk dalını oluşturmuştur.

Aile Hukuku bireyle arasındaki ilişkiyi düzenlemesi ve toplumu da bu ilişkilerin şekillendirmesi sebebi ile bu hukuk dalı çok önemli ve uzmanlık gerektiren bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Söz konusu önemi bilen büromuz, alanın da uzman aile avukatları ile uzman psikolog ve psikiyatristlerden gerekli danışmanlıkları alarak müvekkillerimize Aile Hukuku alanında hukuki ve avukatlık hizmeti vermektedir. 

Boşanma Hukuku

Boşanma, sonuçları dikkate alındığın da oldukça önemli bir konudur. Boşanma sonucunda yalnızca eşlerin evlilik birliğinin sonlanması söz konusu olmaz. Aynı zamanda boşanma ile birlikte birçok ekonomik ve manevi sonuç da ortaya çıkar. 

Boşanma davası, çekişmeli boşanma davası ve anlaşmalı boşanma davası olarak ikiye ayrılmaktadır. Anlaşmalı boşanma davası, eşlerin boşanmak istemesi ve boşanmanın sonuçları üzerinde anlaşması ile gerçekleşir. Anlaşmalı boşanma davasındaki eşler bir boşanma protokolü üzerinde anlaşırlar. Protokol ile boşanmanın sonuçları yani tazminat, velayet, nafaka ve mal paylaşımı gibi konular kararlaştırılır. Bu nedenle anlaşmalı boşanma çekişmeli boşanmaya göre daha hızlı ve daha az maliyetlidir. Fakat kimi zaman anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına dönebilir. Bundan dolayı boşanma davasını bir avukatla yönetmek en doğrusu olacaktır. Çekişmeli boşanma ise eşlerin boşanma veya boşanmanın sonuçları konusunda anlaşamamaları durumunda ortaya çıkan davadır. Bu davalar anlaşmalı boşanma davasına göre daha uzun sürmektedir.

Boşanmanın en önemli sonuçlarından biri hiç şüphesiz çocuğun velayetidir. Boşanmak isteyen eşlerin eğer çocukları varsa çocuğun velayeti taraflardan birine verilir. Velayet taraflardan birine verilirken çocuğun menfaati ön planda tutulur. Küçük yaştaki çocuklar genel olarak anneye velayet verilirken belli bir yaştan sonra çocuğun geleceği için en doğru olan kişiye velayet verilmektedir. Belli bir yaşa gelmiş çocuklar da elbette ki çocuğunda isteği ön planda tutulacaktır. Velayet, boşanma davasıyla birlikte karara bağlanacağı gibi boşanma davasından sonra ayrı bir velayet davasıyla karara bağlanabilir. Davada çocuğun velayetini almak için çocuğun menfaatinin bunu gerektirdiğini ispatlamak çok önemlidir. Böylesi önemli bir konuda boşanma avukatı aracılığıyla davanın takip edilmesi hata yapılmamasını sağlar.

Boşanmanın sonuçlarından bir diğeri ise nafakalardır. Tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası boşanma sürecinde karşılaşılabilecek nafakalardır. Bu nafakaların belirlenmesi sürecin de tarafların dava esnasındaki ifadeleri ve delilleri önemlidir. Bu nedenle çok dikkat edilerek yürütülmesi gereken bir süreçtir.

Eşlerin aldatma vb. durumlar sebebi ile boşanmaları halinde maddi ve manevi tazminat da gündeme gelecektir. Tazminatın belirlenmesinde tarafların ifadeleri büyük önem taşır. Bu nedenle boşanma davalarında bir avukatla çalışmak avantaj sağlayacaktır.

Aile ve Boşanma Hukuku Yazılarımız

Yukarıdaki yazımız genel olarak aile ve boşanma hukuku konularını içermektedir. Ancak ayrıntıya girmek gerektiği için bu konuda yazdığımız makaleleri bu sayfadan ulaşabilirsiniz.